Markoulakos Law

Το Blog μας

Αύγουστος 2021

Φορολογικοί Έλεγχοι 2021 - Ποιους θα ελέγξει η Εφορία

Τώρα που τα περιοριστικά μέτρα ανήκουν λίγο-πολύ στο παρελθόν και οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε καθεστώς επανεκκίνησης, τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ ετοιμάζονται πυρετωδώς να αναλάβουν δράση ούτως ώστε να καλύψουν τις υψηλές δημοσιονομικές ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Οι ενέργειες που προβλέπει το φετινό επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ επικεντρώνονται στην παροχή κινήτρων για την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογούμενων με τις υποχρεώσεις τους, στην διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και βεβαίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου. Η επίτευξη του εν λόγω σχεδίου είναι καθοριστική καθώς το Δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει μόνο για φέτος, το ποσό των 49,685 δισ. ευρώ.

Μάρτιος 2020

Κορωνοϊός και επιχειρείν: Τι γίνεται με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που κλείνουν;

Σειρά πολυαναμενόμενων μέτρων ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί για την στήριξη της αγοράς λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τις επιχειρήσεις προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Δεκέμβριος 2017

Παραγραφή του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου για επιβολή φόρου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής – Για ποιες χρήσεις ισχύει η εικοσαετής παραγραφή;

Διαβάστε για την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου προς επιβολή φόρου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και τις νέες εγκυκλίους της Διοίκησης.

Σεπτέμβριος 2017

Τα δικαιώματα των επιβατών κατά την αερομεταφορά

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας όταν η πτήση σας ματαιώνεται ή καθυστερεί, όταν υπάρχει άρνηση επιβίβασής σας αλλά και σε περίπτωση που οι αποσκευές σας καθυστερήσουν, χαθούν ή υποστούν ζημίες.

Παραγραφές και νέας γενιάς φορολογικοί έλεγχοι

Πώς αλλάζει το τοπίο στους φορολογικούς ελέγχους. Ποιοι δεν γλιτώνουν την ποινική διαδικασία και τον καταλογισμό προστίμων. Τα νέα όπλα των φορολογικών αρχών και οι «οδηγίες» για τους φορολογούμενους. Γράφει ο Μ. Μαρκουλάκος.

ΔΕΕ: Απόδειξη ελαττώματος εμβολίου και της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ του ελαττώματος και της εκδήλωσης ασθένειας

Στοιχειοθετείται ευθύνη των φαρμακευτικών εργαστηρίων προς αποζημίωση στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποδειχθεί από την ιατρική έρευνα εάν η εκδήλωση κάποιας ασθένειας συνδέεται με την χορήγηση εμβολίου;

Ιούλιος 2017

Η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του μισθωτού

Σε τι συνίσταται η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του μισθωτού, τι σημαίνει η μη καταβολή των δεδουλευμένων του και πώς μπορεί αυτός να αμυνθεί;

Ιούνιος 2017

Παράταση Εθελουσίας και παραγραφή φορολογικών υποθέσεων

Εφαρμογή για τον υπολογισμό των φόρων της εθελουσίας όπως ισχύει με την παράταση — Ο ίδιος ο νόμος για την εθελουσία και η παράτασή του συμπίπτουν χρονικά με δύο πολύ κρίσιμες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων.

Μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών για περιορισμένη χρονική διάρκεια

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκμισθωτές ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται εκ του νόμου και πώς θα φορολογείται το εισόδημά τους.

Μάιος 2017

Απρίλιος 2017

Ακυρώσιμη η διαθήκη στην οποία δεν περιλαμβάνεται ο νόμιμος μεριδούχος - Ποιες οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1786 ΑΚ και ποιες οι έννομες συνέπειες

Το περιεχόμενο της διαθήκης ορίζεται ελεύθερα από τον συντάκτη της, υπάρχουν όμως ορισμένα όρια, τα οποία θέτει ο έλληνας νομοθέτης και θεωρεί απαράβατα. Ο νόμιμος μεριδούχος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προστασίας, δείτε με ποιον τρόπο μπορεί να την διεκδικήσει, και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Μάρτιος 2017

Εισφορά ακινήτων σε γη ή σε χρήμα

Η εισφορά των ακίνητων σε γη και χρήμα που προβλέπεται στο Νόμο 1337/1983 για την «Επέκταση Σχεδίων-οικιστικές ζώνες κλπ» είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς επηρεάζει σημαντικά τόσο το μέγεθος όσο και την αξία του ακινήτου τους.

Παράλληλες ποινικές διώξεις στα φορολογικά αδικήματα

Ζητήματα ανακύπτοντα από την παράλληλα άσκηση ποινικών διώξεων τόσο κατά το στάδιο της βεβαίωσης όσο και κατά το στάδιο της είσπραξης φόρων, τελών και προστίμων.

Φεβρουάριος 2017

Η διεθνής δικαιοδοσία των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων κατά την πώληση θαλαμηγού από ιταλική εταιρεία δεν προεξοφλεί την εφαρμογή του ελληνικού ουσιαστικού δικαίου

Η διεθνής δικαιοδοσία των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων κατά την πώληση πλωτού ναυπηγήματος, η αναζήτηση του εφαρμοστέου δικαίου αλλά και ο λόγος για τον οποίο το Εφετείο Πειραιά με την με αριθμ. 267/2016 απόφασή του έκρινε ότι η πώληση αυτή εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις διεθνείς πωλήσεις κινητών πραγμάτων (Σύμβαση Βιέννης).

Εθελουσία Δήλωση Εισοδημάτων — Ζητήματα κατά την εφαρμογή της

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εφαρμογή του νόμου για την εθελούσια δήλωση εισοδημάτων. Η εμπλοκή με δικαστικές εκκρεμότητες, οι συναλλαγές ακινήτων και οι ρυθμίσεις.

ΑΠ 43/2016: Άσκηση επιχειρηματικής ελευθερίας και προστασία του δικαιώματος επί της προσωπικότητας

Η επιχειρηματική ελευθερία πρέπει να ασκείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσβάλλεται το δικαίωμα του ατόμου για απόλαυση ενός ήρεμου και ελεύθερου από ρύπους περιβάλλοντος, δικαίωμα που αποτελεί έκφανση του γενικότερου δικαιώματος επί της προσωπικότητας.

Σκέψεις με αφορμή την απόφαση 1992/2016 ΣτΕ – Λαθρεμπορικές τελωνειακές παραβάσεις και ne bis in idem

Με την 1992/2016 ΣτΕ γίνεται δεκτό ότι η επιβολή διοικητικών προστίμων για το ίδιο αδίκημα για το οποίο ο φερόμενος ως δράστης απηλλάγη με αμετάκλητη ποινική απόφαση παραβιάζει την ΕΣΔΑ.

Βασικότερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών-συνταξιούχων βάσει Ν.4387/2016 & Ν.4446/2016

Με την ψήφιση των Ν.4387/2016 και Ν.4446/2016 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που επηρεάζουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι στη φορολογική κλίμακα καθώς έχουμε τροποποιήσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Διαβάστε αναλυτικά ποια είναι κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016 μισθωτών-συνταξιούχων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν υποχρεούται να αποκαταστήσει τη ζημία που υπέστησαν το 2012 οι εμπορικές τράπεζες από το PSI

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απόφασή του στην υπόθεση T-749/15 Nausicaa Anadyomene SAS και Banque d'escompte κατά Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (της 24ης Ιανουαρίου 2017) επιβεβαίωσε όσα είχε ήδη κρίνει έναντι των φυσικών προσώπων που κατείχαν ελληνικά χρεόγραφα, ότι δηλαδή η ζημία των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν καταλογίζεται στην ΕΚΤ (Απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2015, Accorinti κ.λπ.κατά ΕΚΤ(T-79/13, βλ. ΑΤ αριθ.119/15)).

Ιανουάριος 2017

Τα επίκαιρα ζητήματα της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου για διενέργεια φορολογικού ελέγχου και τα νέα (νομολογιακά) δεδομένα

Το ζήτημα της παραγραφής του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου για έλεγχο παλαιών φορολογικών υποθέσεων είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλάκις τόσο τους Έλληνες φορολόγους όσο και τους φορολογούμενους, ενώ τελευταία έχει γίνει θέμα της επικαιρότητας λόγω των διαφόρων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Συνταγματικοί προβληματισμοί για το δικαίωμα στη μείωση φόρου

Κατά πόσο συνάδει με την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης το δικαίωμα στην μείωση φόρου να εφαρμόζεται μόνο για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις;

Δικαιολόγηση εμβάσματος εξωτερικού με χρηματικά διαθέσιμα της 31.12.1999

Την αφορμή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, πυροδοτεί μεταξύ άλλων και η αποστολή από τον φορολογούμενο/ελεγχόμενο εμβάσματος στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009 - 2011.

Το «δικαίωμα στη λήθη» (right to be forgotten). Είναι υποχρεωμένες οι μηχανές αναζήτησης να διαγράφουν αποτελέσματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα;

H απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ειδωθεί υπό το φως της αποφάσεως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου 2014 στην υπόθεση C-131/12 Google Spain SL και Google Inc v. ΑΕΡD και Mario Costeja Gonzalez. Η απόφαση αυτή είναι θεμελιώδους σημασίας για το δίκαιο της Προστασίας προσωπικών δεδομένων και το δίκαιο του Διαδικτύου.

Υποχρεωτική κατά το ΔΕΕ η εκ μέρους των δικαστηρίων αυτεπάγγελτη εξέταση του καταχρηστικού χαρακτήρα των ΓΟΣ

Σημαντική εξέλιξη στο πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών είναι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της 28ης Ιουλίου 2016 Milena Tomášová (C168/15, EU:C:2016:602), αφού με αυτήν παγιώνεται η νομολογία του ΔΕΕ αναφορικά με την υποχρέωση των εθνικών δικαστηρίων να εξετάζουν αυτεπαγγέλτως τον καταχρηστικό χαρακτήρα των ρητρών που περιλαμβάνονται σε καταναλωτικές συμβάσεις.

Δεκέμβριος 2016

Τροποποιήσεις στο ν.4072/2012 για τις προσωπικές εταιρίες και νέες ρυθμίσεις για την ίδρυση των ανωνύμων εταιριών και των εταιριών περιορισμένης ευθύνης

Άρθρο της κ. Ευμορφοπούλου σχετικά με τις σημαντικές μεταβολές που επήλθαν στο δίκαιο των προσωπικών εταιριών με το νόμο 4072/2012.

Πλημμελής παροχή επενδυτικών συμβουλών – Νομολογιακές εξελίξεις

Ο συνυπολογισμός ζημίας και κέρδους εντάσσεται στα κλασσικά προβλήματα του αστικού δικαίου αλλά αποκτά μεγάλη σημασία στις διαφορές που προκύπτουν λόγω πλημμελούς παροχής επενδυτικών συμβουλών.

Φορολογία εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων

Τι προβλέπει η εθελούσια αποκάλυψη, ποιους ωφελεί, ποια τα προβλήματά της, τί πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι; Ο νόμος για την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων που είναι προς ψήφιση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους φορολογούμενους, ασχέτως αν οι συντελεστές του είναι ουσιωδώς υψηλοί με αποτέλεσμα αρκετοί, δικαιολογημένα να αποθαρρυνθούν καθότι εκκρεμεί η κρίση επί σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τους φορολογούμενους (π.χ. παραγραφή, χρεοπιστώσεις μετρητών ανά έτος κ.ο.κ.). Ωστόσο πρέπει να αντιληφθούν όλοι τι προβλέπει, πως μπορεί κανείς να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεών του, και τι θα πρέπει να σταθμιστεί από τους φορολογουμένους.

Οκτώβριος 2016

Πότε η εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων θα αξίζει... τα λεφτά της

Αναμφισβήτητα η θεσμοθέτηση της εθελούσιας αποκάλυψης κεφαλαίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μόνο αν αποκαλύψουμε το τραπεζικό - φορολογικό μας παρελθόν και το νομιμοποιήσουμε, θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα ώστε να φέρουν οι Έλληνες τα χρήματά τους πίσω στη χώρα, να ενισχυθεί ο τραπεζικός τομέας με νέες καταθέσεις και να γίνουν επενδύσεις.

Πότε παραγράφονται οι φορολογικοί έλεγχοι

Σύμφωνα με το αρ. 84 παρ. 1 του ν. 2238/1994, «Η κοινοποίηση φύλλου ελέγχου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 69, δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης». Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, ο χρόνος παραγραφής γίνεται δεκαετής, όταν η μη διενέργεια του ελέγχου εντός πενταετίας οφείλεται σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις.

Σεπτέμβριος 2016

Χρήμα στο εξωτερικό; Πώς θα αποφύγετε τη φοροπαγίδα

Από 1.1.2017 τίθεται σε ισχύ μία εφαρμογή, βάσει της οποίας την 31/12 έκαστου έτους οι τράπεζες διαφόρων κρατών οφείλουν να αποστέλλουν τραπεζικά στοιχεία αναφορικά με τους κατόχους λογαριασμών στις αρμόδιες αρχές των χωρών ιθαγένειας των κατόχων λογαριασμών. Οι χώρες που υιοθετούν την εφαρμογή, και άρα θα αποστέλλουν τραπεζικά στοιχεία, είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης από 1.1.2017, ενώ ειδικώς η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από 1.1.2018.

Οι φοροέλεγχοι και τα «μαύρα» στις συναλλαγές ακινήτων

Μέχρι το 2010 ήταν σύνηθες τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων να διεκπεραιώνονται στις αντικειμενικές αξίες αυτών, παρά το γεγονός ότι η εμπορική αξία ήταν μεγαλύτερη και καταβαλλόταν το υπερτίμημα εκτός του συμβολαίου. Η πρακτική αυτή ήταν τόσο διαδεδομένη που ακόμη και ο Άρειος Πάγος, σε αιτιολογίες αποφάσεών του (ενδ. αντί άλλων ΑΠ 1307/2004), αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα αγοραπωλησίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο για φορολογικούς λόγους και το πραγματικό τίμημα της εμπορικής συναλλαγής. Σήμερα, με τους ελέγχους που γίνονται από το ΚΕΦΟΜΕΠ, προκύπτουν πολύ σημαντικά προβλήματα σε σχέση με το θέμα αυτό.

Η φορο-παγίδα της προσαύξησης περιουσίας στις καταθέσεις μετρητού

Μεγάλος λόγος γίνεται για το αν τα χρήματα που καταθέτει κανείς, τοις μετρητοίς, σε προσωπικό του λογαριασμό θεωρούνται σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου νέα χρήματα και άρα θα πρέπει να φορολογηθούν με φόρο εισοδήματος (ή με φόρο 45% ως προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή).

Ιούνιος 2016

Θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε προσφυγή του γραφείου μας

Θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε προσφυγή του γραφείου μας (απόφαση Sismanidis etSitaridis c. Grece, αρ. προσφυγής 66602/09, 71879/12). Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και της αρχής ne bis in idem, κρίνοντας πως το επίδικο πολλαπλό τέλος λαθρεμπορίας που επιβλήθηκε στον πρώτο προσφεύγοντα έχει «ποινική» φύση, ενόψει της βαρύτητας και του αποτρεπτικού χαρακτήρα του.

Μάιος 2015

Αμοιβαία Κεφάλαια ή Ομόλογα Εξωτερικού και Capital Controls

Είναι ασφαλές το να είναι τα χρήματά μας επενδεδυμένα σε αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα του εξωτερικού σε περίπτωση που επιβληθούν capital controls ή πτωχεύσει η (ελληνική) Τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε;

Μάιος 2014

Υποχρεώσεις επαγγελματικής συμπεριφοράς και αποζημίωση επενδυτών

Υπό τις σημερινές ασταθείς και με πλήθος στοιχείων επικινδυνότητας συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, όπου η πληροφόρηση είναι πλημμελής και η παροχή συμβουλών συχνά δεν είναι επαρκής ή κατάλληλη, λαμβανομένης υπόψη και της κατά κανόνα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των επιχειρήσεων επενδύσεων και των επενδυτών, οι επενδυτές υφίστανται περιουσιακή ζημία, η οποία αρκετές φορές οφείλεται στη δράση των ίδιων των επιχειρήσεων που προσφέρουν επενδυτικές υπηρεσίες. Με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών, τόσο η Οδηγία 2004/39 [γνωστή ως ΜiFID ] όσο και ο Ν. 3606/2007 που την ενσωμάτωσε στο εθνικό μας δίκαιο, θέσπισαν μία σειρά υποχρεώσεων επαγγελματικής συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούν οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών - πιστωτικά ιδρύματα κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Η «μετεξέλιξη» των επενδυτικών προϊόντων. Ανάγκη των καιρών;

Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις σε σχέση με τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης εξακολουθούν να μαίνονται έχει ήδη καταστεί σαφές ότι την περίοδο εκείνη που ξέσπασε η κρίση κάποιοι από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του κόσμου (Citigroup, Merrill Lynch, UBS, AIG κ.ά.) ενώ είχαν συσσωρεύσει τεράστιους κινδύνους που σχετίζονταν με ενυπόθηκα δάνεια και άλλες ριψοκίνδυνες επενδύσεις δεν φρόντισαν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να δημιουργήσουν εργαλεία απορρόφησης των ενδεχόμενων ζημιών. Οι εσωτερικές διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου αλλά και οι προληπτικές εποπτικές ρυθμίσεις απέτυχαν ακριβώς γιατί δεν έκαναν σωστό υπολογισμό των κινδύνων.

Δάνειο σε Ελβετικό Φράγκο - Προστασία του δανειολήπτη

Κατά τα έτη 2006-2008, σε μεγάλη μερίδα καταναλωτών χορηγήθηκαν στεγαστικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, και συγκεκριμένα σε ελβετικό φράγκο. Μετά την δραματική πτώση της ισοτιμίας του ευρώ με το ελβετικό φράγκο, από τον Οκτώβριο του 2008 και κυρίως από τις αρχές του 2010, οι δανειολήπτες αυτοί βρέθηκαν υπόχρεοι με ένα υπερβολικά υψηλό και μη αναμενόμενο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου τους, βλέποντας μάλιστα το άληκτο κεφάλαιό τους, αντί να μειώνεται, να αυξάνεται!

Νομοθετική επικαιρότητα στο χώρο του Ποινικού Δικαίου

Πρόσφατα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι επίκειται νέα νομοθετική ρύθμιση δυνάμει της οποίας θα αντιμετωπίζονται με επιείκεια οι οφειλέτες εκείνοι που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο ώστε να απαλλάσσονται από τις ποινικές συνέπειες. Παρότι δεν διευκρινίστηκαν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση όπως το ύψος της οφειλής για το οποίο θα ισχύσει, η τροποποίηση αναμένεται σύντομα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών καταλαμβάνοντας και εκκρεμείς υποθέσεις.

Μάρτιος 2014

Οι θετικές και αρνητικές πτυχές του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα

Το Μάρτιο του τρέχοντος έτους (2014) ψηφίστηκε στη Βουλή για πρώτη φορά ο «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» [Νόμος 4251/2014 (ΦΕΚ 80 Α’/1.4.2014)], ο οποίος φέρει ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1.6.2014 . Σκοπός του νέου αυτού Κώδικα είναι αφενός η «τακτοποίηση» σε ένα ενιαίο κείμενο των πολλαπλών από το 1991 νομοθετημάτων, προεδρικών διαταγμάτων και άλλων κανονιστικών πράξεων που είχαν τεθεί σε ισχύ μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της μεταναστευτικής πολιτικής της Χώρας μας, κι αφετέρου ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής αυτής και η εξυγίανσή της με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση και επιτάχυνση των ισχυουσών διαδικασιών χορήγησης των αδειών διαμονής και εργασίας από τις αρμόδιες αρχές.

Φεβρουάριος 2014

Πόσο εξασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις μας στις Τράπεζες;

Ανέκαθεν είχαμε την αντίληψη ότι οι καταθέσεις μας στις Τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες ανεξαρτήτως ποσού. Αυτή η πεποίθηση, η οποία δεν στηριζόταν σε κάποια πραγματική ή νομική βάση, προερχόταν από την άγνοιά μας σε σχέση με το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και το τι ακριβώς συνεπάγεται η κατάθεση των χρημάτων μας σε μία Τράπεζα. Και λέμε ήταν, γιατί πλέον (μετά τις πρόσφατες και δυσάρεστες εξελίξεις στην Κύπρο) όλοι μας, νομικοί και μη, έχουμε αντιληφθεί ότι οι καταθέσεις μας στις Τράπεζες δεν είναι όσο εξασφαλισμένες και δεδομένες νομίζαμε. Για να καταλάβουμε όμως τι συμβαίνει με την εξασφάλιση των καταθέσεών μας, θα πρέπει προγενέστερα να αντιληφθούμε τι είναι η κατάθεσή μας.